EXTREME Overclocking Forums
Home | Reviews | Forums | Downloads | RealTime Pricing Engine | Folding Stats Contact Us


Go Back   EXTREME Overclocking Forums > Intel Specific > Intel Processors

Welcome Guest Visitor! Please Register, It's Free and Fun To Participate!
The EXTREME Overclocking Forums are a place for people to learn how to overclock and tweak their PC's components like the CPU, memory (RAM), or video card in order to gain the maximum performance out of their system. There are lots of discussions about new processors, graphics cards, cooling products, power supplies, cases, and so much more!

You are currently viewing our boards as a "guest" which gives you limited access to view most discussions. You need to register before you can post: click the register link to proceed. Before you register, please read the forum rules. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own pictures, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free! To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

After you have registered and read the forum rules, you can check out the FAQ for more information on using the forum. We hope you enjoy your stay here!

Note To Spammers: We do not allow unsolicited advertising! Spam is usually reported & deleted within minutes of it being posted, so don't waste your time (or ours)!


Please Register to Post a Reply
 
Thread Tools
Old 05-05-2017, 06:48 AM   #1
Jletts
Running System Stock
Forum Newbie
 
Posts: 1
Last Seen: 05-05-2017
Auto voltage occuring during CPU upgrade

Hi everyone, FIRST OF ALL I KNOW THIS IS A LOT TO READ, BUT I AM DESPERATE FOR HELP.
I have had a lot of problems while upgrading my current CPU and I am in a situation now that has me stumped. I will try to give as much detail as I can right now.
First things first, I previously had an Intel Pentium G3258 which was unlocked. My motherboard is a H81M-P33 with the latest BIOS. Now this processor was running at very high voltages which I never knew until I started to learn more about overclocking. My voltage was set to 1.728 which was the auto set by my motherboard (BIOS). I changed these values to 1.2v and kept everything else the same. Now, I kept going like this for a while but as I am a gamer, I wanted to upgrade to a more powerful CPU. I researched it and asked a few questions on a forum like this one. I was suggested the Intel i5 4570 by a few people as it is compatible with my current motherboard (1150) and not too overpowered for the rest of my build. I purchased this CPU and I was quite excited to get it going. I took my old CPU out, put thermal paste of my i5, put it in, and off I went.
This is where the problem started. I had a look at CPUZ and realised that my CPU voltage was back to 1.728 which was my voltage before I adjusted it on my Pentium. I found this odd and alarming as I didn't want to damage my new CPU. I then went to my BIOS and was alarmed when I went into the overclocking section and the option to change core voltage had disappeared. I didn't know why at first but I researched it and now I understand that my new CPU is locked (i5 4570) and my old CPU (pentium g3258) is unlocked. This meant that my BIOS would apply the auto settings for clock speeds and voltages to my new CPU without me being able to control this. This means that my BIOS is setting my i5 to a voltage of 1.728 because that's what is 'auto'. At that point I was starting to get annoyed and started to experiment and trial and error a few things. First I updated my BIOS, I updated all my drivers and I updated everything. This still did not fix the problem of my BIOS setting my auto voltage to 1.7. I then reset my CMOS (restored my BIOS to default settings) by shorting the pins on my mobo while it was off. After these things I tried again, still auto voltage of 1.7. At this point I was getting very frustrated. I had a new idea, I would put my g3258 in and set my voltage and then save it as an overclocking profile. I then put my i5 in and loaded the overclocking profile. Then I tried to exit the BIOS and start the computer. I was greeted with a lovely loop of 'your PC ran into a problem and needs to restart.' The reason why was 'whea_uncorrectable_error'. I googled this and found that this error may be due to a overclocked CPU. This really did push me over breaking point and I am now very frustrated with this whole situation.
So, this is where I need the rest of the genius computer society, please, please anything you can think of to fix this problem, help me!
Thank you so much for reading, if you need further images of anything I will happily add them, just leave a comment, thanks!
Australia  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 05-06-2017, 08:11 PM   #2
PommieB
Overclocker
PommieB's Avatar
Senior Member
 
Posts: 9,982
Last Seen: Today
From: Northern NSW
iTrader: 0 / 0%
Buy a K series cpu that is compatible.
Australia  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 05-08-2017, 05:43 AM   #3
FunkZ
AMD kicks your ASCII
FunkZ's Avatar
Senior Member
 
Posts: 3,383
Last Seen: Yesterday
Age: 44
From: Chambersburg, PA
iTrader: 67 / 100%
I agree, don't see a "problem" here. If the BIOS update didn't fix the board overvolting, looks like you'll need a K series CPU that is unlocked if you want to make changes. Or just buy a new board.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 05-08-2017, 02:15 PM   #4
Mr.Scott
Chief Engineer
Mr.Scott's Avatar
Senior Member
 
Posts: 12,571
Last Seen: Yesterday
Age: 55
From: Spencerport N.Y.
iTrader: 67 / 100%
K series only gives you an unlocked multi. It has nothing to do with voltage settings on the board.
The board is junk. It has a problem and needs to be replaced.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Sponsored Links:
Please Register to Post a Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:16 AM.

Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2016, EXTREME Overclocking