EXTREME Overclocking Forums
Home | Reviews | Forums | Downloads | $ EXTREME Deals $ | RealTime Pricing | Free Magazines | Gear | Folding Stats Newsletter | Contact Us


Go Back   EXTREME Overclocking Forums > Video Cards, TV Tuners, Monitors > ATi Technologies
Register Forum Rules FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read

Welcome Guest Visitor! Please Register, It's Free and Fun To Participate!
The EXTREME Overclocking Forums are a place for people to learn how to overclock and tweak their PC's components like the CPU, memory (RAM), or video card in order to gain the maximum performance out of their system. There are lots of discussions about new processors, graphics cards, cooling products, power supplies, cases, and so much more!

You are currently viewing our boards as a "guest" which gives you limited access to view most discussions. You need to register before you can post: click the register link to proceed. Before you register, please read the forum rules. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own pictures, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free! To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

After you have registered and read the forum rules, you can check out the FAQ for more information on using the forum. We hope you enjoy your stay here!

Note To Spammers: We do not allow unsolicited advertising! Spam is usually reported & deleted within minutes of it being posted, so don't waste your time (or ours)!


View Poll Results: Good reveiw?
Yes 16 61.54%
No 1 3.85%
Need some work 9 34.62%
Voters: 26. You may not vote on this poll

Please Register to Post a Reply
 
Thread Tools
Old 03-11-2009, 10:05 PM   #1
Nick911
skilled Swedish user
Nick911's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,166
Last Seen: 01-11-2011
iTrader: 3 / 100%
Sapphire 4830(hardmod) and all 4830's BIOS mod guide!

UNDER CONsTRUCTION!!! Give me suggestions for benchmarks that you want me to run!


Click image for larger version

Name:	pc pic 1.jpg
Views:	552
Size:	332.0 KB
ID:	131603 Click image for larger version

Name:	pc pic 3.jpg
Views:	669
Size:	264.3 KB
ID:	131604

Click image for larger version

Name:	pc pic 4.jpg
Views:	777
Size:	179.5 KB
ID:	131605 Click image for larger version

Name:	pc pic 2 revised.jpg
Views:	489
Size:	104.1 KB
ID:	131606

Click image for larger version

Name:	thats right!.gif
Views:	862
Size:	12.1 KB
ID:	131717 Click image for larger version

Name:	pic 5 revised.jpg
Views:	811
Size:	154.3 KB
ID:	131607 Click image for larger version

Name:	Thats right (front)!.gif
Views:	1196
Size:	17.0 KB
ID:	131718


The guide I'm about to show you, do this at your own risk!

How to Bios mod your 4830

First of We need 2 programs called ATI WinFlash and RBE tools. These tools can be downloaded from techspot. Winflash 2.0.1.2 Use this winflash or use the newest version. REMEMBER I repeat REMEBER use the same winflash and same RBE tools as you do if you are going to reinstall or update, I upgraded mine and MESSED up my card!! Changed the whole format and I had to PHYSICLY alter the codes in the actual bios on how it works. Just remember the versions you have.

Next you need to back up your bios! Use Gpuz or download it from Techpowerup.

Thirdly start up RBE tools. Look at the bottom of the page for Acquire/flash. Click it and a window will pop up. You can manually tell it were Winflash is located or let it search for it on its own. Once winflash is located click at the bottom right of screen analyze. Then click acquire BIOS.

If done correctly, under the clock settings tab you should see it populated!!! Here comes the good stuff!! The clocks with the highest values set them to 1.158 volts (includes 02-09) donít touch 00 and 01. 00 is set for startup and you don't need more power for that. 01 is for 2d (when your pc is at desktop) I have set mine at 100(core) and 150(mem) at .892 volts and idles around 33 from it being over 38.

Clocks 03-09 should be set at 700(core) and 950(mem) at 1.15. Once you are done setting your values, save BIOS to your desktop.

Start up ATIWinflash. Click load image; locate your saved bios (hopefully saved on your desktop). Then click program.

WARNING!!!!!! What ever you do, DON'T EXIT PROGRAM, OR DO ANYTHING UNTIL IT TELLS YOU IT IS SUCCESSFUL, OR YOU WILL FUBAR YOUR GRAPHIC CARD!

If you do mess it up, you need a spare graphic card to be the boot and your bricked card as secondary. DO the process above but put ALL values to stock, flash it, make it as primary boot and your fine!

HARD MOD(Penciling your graphic card FOR 4830 Sapphire ONLY!!!!!!!)

http://www.overclock.net/attachments...pphirevolt.jpg

Use this picture to help you locate were to shade. Once you have found were it is located, you need a volt meter!

Shade that small volt regulator about 20 scrapes or so. Next put black tape (electrical tap over it TIGHTLY because it will give most accurate readings). If you see your volts are higher then 1.15, then youíre successful!!! The volts you want to get is around 1.28(what I have and 800 core is stable) Max the cards can handle 1.5 and I DON'T recommend it because it will terribly shorten your graphic card's life!

Well folks, thatís it for moding a 4830 Sapphire! Hope you this review!!!

For all you who read this and feal like a man, you deserve some pusy!!!!
















Click image for larger version

Name:	kitty.jpg
Views:	401
Size:	185.7 KB
ID:	131616
That is my 16 pound cat ^_^

Side note for all you pencil modders: The pencil mod doesn't increase the volts to your gpu, just increases the POTENTIAL draw needed for your graphic card.

I know it sounds weird, but did many tests on it. So this is how it goes:

I put a 1.4 volt pencil mod(used a voltage checker). It ran 1.15(normal for idle and ran 1.4 volts for oc. Issue was that if I oced higher, volts go up, oced lower, volts go down. Funny thing is its trial and error to finding the correct amount. All in all, if you do pencil mod, try getting the highest you want/stable and not mess with it or you will have to keep changing the amount shaded on that spot. For instance; 1.34 volts shown for 800mhz core will be around 1.4 for about 840mhz. Sounds weird but it is what I learned and wounder why it kept changing and thought my pencil was off but now have found out it was ever changing volts! So if you pencil mod your card and put stock clocks, your volts will go way down and in idle will go down also.

Last edited by Nick911 : 06-01-2009 at 10:41 PM.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-11-2009, 10:32 PM   #2
WuzzA21
hardcore supremacy
WuzzA21's Avatar
Senior Member
 
Posts: 414
Last Seen: 10-04-2012
iTrader: 2 / 100%
Quote:
Originally Posted by Nick911 View Post
For all you who read this and feal like a man, you deserve some pusy!!!!


HAHAHAHAHAHAHAHAHHA..
Nice thead man, so what does the copper mod do? cool the ram or something?
Australia  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-11-2009, 10:33 PM   #3
Nick911
skilled Swedish user
Nick911's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,166
Last Seen: 01-11-2011
iTrader: 3 / 100%
Yes it does!! Sliced temps on mem by over 30c!!! and made me increase frequency over 150MHZ!(added into the original post)
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-11-2009, 11:26 PM   #4
jimh425
Fold more - bark less
Senior Member
 
Posts: 1,344
Last Seen: Today
iTrader: 0 / 0%
Great job Nick.
United States  jimh425 Folds For EOC!  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-11-2009, 11:31 PM   #5
lexandro
VIGILO CONFIDO
lexandro's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,009
Last Seen: Today
Age: 35
From: Ankh-Morpork
iTrader: 0 / 0%
Hey nick how does that card compare to something like my 3870? Is one of those modded in the same fashion as you have done faster and by a decent amount? How much faster is your card now compared to a stock version?
Scotland  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-11-2009, 11:47 PM   #6
Nick911
skilled Swedish user
Nick911's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,166
Last Seen: 01-11-2011
iTrader: 3 / 100%
Competes with the 4870 and loses about 10 fps on average with the same settings at 1680(tested in Far cry, COH, Juarez)
my card is basically a 4830 to a 4850 to a 4870 lol. I can go higher but bios is corrupted and working on trying to fix it so I can do over 850!

Your card in non existent to my inhuman card^_^
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-12-2009, 12:25 AM   #7
_DOM_
Overclocker
_DOM_'s Avatar
Senior Member
 
Posts: 418
Last Seen: 09-21-2013
Age: 29
iTrader: 4 / 100%
im thinking of getting some of those for CF

but you took a better pic of the cat then the card lol

does your cam got the lil flower button ?
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-12-2009, 12:35 AM   #8
onewecallgod
#6 post whore
onewecallgod's Avatar
Senior Member
 
Posts: 8,489
Last Seen: 02-17-2013
iTrader: 25 / 100%
Quote:
Originally Posted by _DOM_ View Post
does your cam got the lil flower button ?
I was about to say the same thing; you need some uber macro for some of those pictures.

Also, before anyone asks, that Intel stock heatsink's copper insert goes through from end-to-end in the middle of the heatsink, so you see copper on both sides. He didn't put it on backwards (I just pulled mine out to check).
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-12-2009, 03:10 AM   #9
Neox69
Ike
Neox69's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,040
Last Seen: Yesterday
Age: 30
From: Chicago
iTrader: 47 / 100%
Lol, I would have clicked on need some work, but I didn't notice the "Good reveiw?"...
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-12-2009, 04:41 AM   #10
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Almost Tactf's Avatar
Senior Member
 
Posts: 9,597
Last Seen: 02-12-2014
Age: 33
From: Unreal Engine
iTrader: 20 / 100%
Quote:
Originally Posted by Nick911 View Post
Competes with the 4870 and loses about 10 fps on average with the same settings at 1680(tested in Far cry, COH, Juarez)
my card is basically a 4830 to a 4850 to a 4870 lol. I can go higher but bios is corrupted and working on trying to fix it so I can do over 850!

Your card in non existent to my inhuman card^_^
While you did a total kick a** job I wouldn't go as far as saying you made it a 4870 for one you are missing 160 shaders, secondly my wife has a 4830 @ 700/1200 and while it plays Crysis and FC2 well I can't turn on AA with the graphics up or it become unplayable, and last but not least the card runs on DDR3 and not DDR5 so while we're at about 2200-2400mHz on the RAM the 4870's have almost no problem clearing 4500-4800mHz on the RAM now I have one of these cards as well and I love it, it really is a little powerhouse (espically for $100 ) but it doesn't touch the 4870 with all the settings cranked now something that would be interesting would be 2 of these in CF vs a 4870 1GB as the cost would be about the same
Aauria Hibedi  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-12-2009, 05:10 AM   #11
Metalsoft
2011 SEC EAST CHAMPS
Metalsoft's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,978
Last Seen: 07-23-2012
Age: 33
From: Johnson City, TN
iTrader: 45 / 98%
To bad it's just for the Sapphire, I have the HIS flavor.


It OC's very well, but not quite as high as you got.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-12-2009, 08:23 AM   #12
Destiny
EOC=Life
Destiny's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,850
Last Seen: 03-26-2009
Age: 31
From: Payette in Idaho
iTrader: 8 / 100%
are those the same resistors to pencil and measure and what not as the 4850 sapphire? I have 2 of em and would love to put my watercooling to some good use

Also, where you measure, any of the red or any of the black for positive/negative?
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-13-2009, 08:48 PM   #13
Nick911
skilled Swedish user
Nick911's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,166
Last Seen: 01-11-2011
iTrader: 3 / 100%
Doesn't matter as long as you touch points as indicated and the thread is updated with my faster timings!
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-13-2009, 09:01 PM   #14
maxgull
fo mo yeers
maxgull's Avatar
Senior Member
 
Posts: 5,087
Last Seen: Yesterday
From: Florida
iTrader: 10 / 100%
Quote:
Originally Posted by Almost Tactf View Post
While you did a total kick a** job I wouldn't go as far as saying you made it a 4870 for one you are missing 160 shaders, secondly my wife has a 4830 @ 700/1200 and while it plays Crysis and FC2 well I can't turn on AA with the graphics up or it become unplayable, and last but not least the card runs on DDR3 and not DDR5 so while we're at about 2200-2400mHz on the RAM the 4870's have almost no problem clearing 4500-4800mHz on the RAM now I have one of these cards as well and I love it, it really is a little powerhouse (espically for $100 ) but it doesn't touch the 4870 with all the settings cranked now something that would be interesting would be 2 of these in CF vs a 4870 1GB as the cost would be about the same
there is one on sale for 75 w/ MIR at the egg http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16814127420 so 165 xfired is very good for this setup
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-15-2009, 11:49 AM   #15
Nick911
skilled Swedish user
Nick911's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,166
Last Seen: 01-11-2011
iTrader: 3 / 100%
Maxgull, that card is BAD FOR OC! For normal user that is fine, but yaaa...

Additional Comment:

Funny how this isn't stickied, oh well

Last edited by Nick911 : 03-15-2009 at 11:49 AM. Reason: Automerged Doublepost
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-15-2009, 12:15 PM   #16
Vit^pr0n
The Dude.
Vit^pr0n's Avatar
Senior Member
 
Posts: 886
Last Seen: 10-08-2013
From: 'Murica
iTrader: 0 / 0%
Quote:
Originally Posted by Nick911 View Post
Maxgull, that card is BAD FOR OC! For normal user that is fine, but yaaa...

Additional Comment:

Funny how this isn't stickied, oh well
Well my stickied thread is essentially the same as this thread, though it doesn't include the 4830. With your permission I could copy your first post over on the sticky if you'd like.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-15-2009, 12:29 PM   #17
SwiftSnipeR
Overclock?
SwiftSnipeR's Avatar
Senior Member
 
Posts: 531
Last Seen: 01-17-2014
Age: 26
From: kansas
iTrader: 15 / 100%
nice post! im just intrested to see what 4750's can do snece they are a little bit better then the 4830.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-15-2009, 01:07 PM   #18
Nick911
skilled Swedish user
Nick911's Avatar
Senior Member
 
Posts: 1,166
Last Seen: 01-11-2011
iTrader: 3 / 100%
vitpron, let me finish and refine this thread and then I'll give you permission to do so. I have a few pics to include and 3d mark scores of before and after to include and possibly buy a accelero and compair those temps with the stock cooling and sort.

Reason why I thought this would be stickied is that this guide is in depth guide of a 4830 with step by step instructions and very exact for the card. You did do a good job its just I made this considering I had the card and went through all this.
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-15-2009, 01:20 PM   #19
davidhammock200
Old Fart OverClocker
davidhammock200's Avatar
Senior Member
 
Posts: 20,464
Last Seen: 07-21-2011
Age: 60
From: Las Vegas, NV.
iTrader: 0 / 0%
EXCELLENT WORK! You know that you are crazy, right? But still, EXCELLENT WORK!
Dave
United States  Offline
    Register to Reply to This Post
Old 03-15-2009, 01:33 PM   #20
nipZu
Running System Stock
Forum Newbie
 
Posts: 7
Last Seen: 12-10-2009
I got my 4830 core finally up to 740, but memory is actually stable only at 910!! Anyone else got same kind of problem? Do you think the bios mod could help my ram or is it just a bad card..?
Finland  Offline
    Register to Reply to This Post
Sponsored Links:
Please Register to Post a Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

All times are GMT -6. The time now is 03:14 PM.

Copyright ©2000 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd.
Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2011, EXTREME Overclocking