EXTREME Overclocking Forums
Home | Reviews | Forums | Downloads | RealTime Pricing Engine | Folding Stats Contact Us


Go Back   EXTREME Overclocking Forums > Intel Specific > Intel Processors

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 04-03-2009, 10:37 AM   #1
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
Arrow Working List Of Programs That Acutally Use All 4/8 Cores

Hey everyone, the question is always asked....what programs actually utilize a quad core processor. Well it's time to answer it! I'd like to ask a favor of you all, as you are working on things, wether it is a audio or video conversion, a 3D rendering, working with game engines, editing photos, or even gaming, I would like you to let me/us know if it is using all 4/8 cores all at 100% (see the attach photo), is it using the quad core to the fullest this does not need to include stability programs or anything like that, just actual real world programs that we all use You can check how much it's using by using the Task Manager, or the way I do it is to have Everest running in my windows side bar on my second display. Anyway, please let me know what you find because I think it would be neat for new people who are considering quads to have a list that was made by people who actually use the software, and not by some company who claims it will use them.


I'll start the list and I'll add others as you all post:
  • Autodesk 3D Studio Max 2009
  • Autodesk 3D Studio Maya 2009
  • Unreal Editor For Unreal Tournament 3
  • SMP F@H
  • 3D rendering on Cinema 4D
  • Sony Vegas Pro 8.1
  • Adobe CS4 Master Collection
  • Cinema 4D 64 bit
  • Mudbox 2009 /2008 64bit
  • Autodesk AutoCAD R 2010
  • DVDShrink
  • Ripbot264
  • Nero Recode
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Full Usage.jpg
Views:	313
Size:	182.8 KB
ID:	132907  
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com

Last edited by Almost Tactf; 04-04-2009 at 11:13 PM.
Offline  
Old 04-03-2009, 11:17 AM   #2
zollen
I Overclock Monkeys!
Senior Member
 
zollen's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 1,123
iTrader: 0 / 0%
any commercial games?
__________________
LTC: Lcb1vHyV6xWs9EJLPyL2AmXbWBuCeWRqbP
Offline  
Old 04-03-2009, 11:28 AM   #3
_MtM_
Extreme Overclocker
Senior Member
 
_MtM_'s Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 907
iTrader: 0 / 0%
Folding At Home smp client Especially the linux/osx variant when running a2 core wu's, they will scale to what ever number of cores present.

Quote:
Originally Posted by zollen View Post
any commercial games?
Some, but even they don't saturate a quad usually.
Offline  
Old 04-03-2009, 11:32 AM   #4
SSPrncVegeta
Speak softly
Senior Member
 
SSPrncVegeta's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7,103
iTrader: 1 / 100%
F@H SMP scales to four, and it and Linux/OSX aren't games.
__________________
Intel i7 970 @ 4ghz
6x4GB DDR3 @ 1600mhz
EVGA GeForce GTX 980 Ti 6GB HYBRID @ 1290/7000
Intel 320 series 160GB
Gigabyte EX58-UD5
Thermaltake SMART 850W

Offline  
Old 04-03-2009, 12:48 PM   #5
_MtM_
Extreme Overclocker
Senior Member
 
_MtM_'s Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 907
iTrader: 0 / 0%
Quote:
Originally Posted by SSPrncVegeta View Post
F@H SMP scales to four, and it and Linux/OSX aren't games.
Windows smp uses a1 core which scales to 4, fah linux smp client using a2 core scales to all available thought I said that but I must have been unclear.

Where did OP as for games?
Offline  
Old 04-03-2009, 12:50 PM   #6
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
Quote:
Originally Posted by _MtM_ View Post
Windows smp uses a1 core which scales to 4, fah linux smp client using a2 core scales to all available thought I said that but I must have been unclear.

Where did OP as for games?


10char

Additional Comment:

Quote:
Originally Posted by _MtM_ View Post
Folding At Home smp client Especially the linux/osx variant when running a2 core wu's, they will scale to what ever number of cores present.



Some, but even they don't saturate a quad usually.
F@H added
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com

Last edited by Almost Tactf; 04-03-2009 at 12:50 PM. Reason: Automerged Doublepost
Offline  
Old 04-03-2009, 12:51 PM   #7
_MtM_
Extreme Overclocker
Senior Member
 
_MtM_'s Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 907
iTrader: 0 / 0%
Yeah I could swear you asked for programs not games in particular, must have trouble reading
Offline  
Old 04-03-2009, 12:53 PM   #8
x3tech
Running System Stock
Forum Newbie
 
x3tech's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: New York
Posts: 14
- Adobe CS4 Master Collection application, After-Effects CS4 uses multicore and allows you to specify the number of cores to use.
- Cinema 4D 64 bit edition also uses multicore
- Mudbox 2009 /2008 64bit
Hey how about our good old friend Prime95? LOL j/k but you will mostly find design applications are the first to fully utilize pure cpu power and will use all available cores and majority of all 64 bit applications use all cores, but wont utilize those cores unless they really need to process a high capacity of information.

Last edited by x3tech; 04-03-2009 at 01:00 PM.
Offline  
Old 04-03-2009, 12:54 PM   #9
SSPrncVegeta
Speak softly
Senior Member
 
SSPrncVegeta's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 7,103
iTrader: 1 / 100%
Sorry, I was looking at a forum with a thread like this one and thought this one was about games too.

http://www.halflife2.net/forums/showthread.php?t=130262
__________________
Intel i7 970 @ 4ghz
6x4GB DDR3 @ 1600mhz
EVGA GeForce GTX 980 Ti 6GB HYBRID @ 1290/7000
Intel 320 series 160GB
Gigabyte EX58-UD5
Thermaltake SMART 850W

Offline  
Old 04-03-2009, 12:57 PM   #10
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
Quote:
Originally Posted by x3tech View Post
- Adobe CS4 Master Collection application, After-Effects CS4 uses multicore and allows you to specify the number of cores to use.
- Cinema 4D 64 bit edition also uses multicore
-
- Hey how about our good old friend Prime95? LOL
Do these use all 4/8 cores to 100%?
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com
Offline  
Old 04-03-2009, 01:26 PM   #11
x3tech
Running System Stock
Forum Newbie
 
x3tech's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: New York
Posts: 14
yes when rendering in C4D it will use all ur core and you can visually see it, each moving scanline in the render window represents each cpu core (pretty neat) you can give it a shot just download Cinebench for free from Maxons site. After Affects CS4 also support multiproccessing for rendering or RAM previewing, you can also test the performance by chosing how many cores you want to use and how much ram is allocated for each core.
Offline  
Old 04-03-2009, 02:55 PM   #12
GabbyN
Running System Stock
Regular Member
 
GabbyN's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Age: 29
Posts: 27
iTrader: 0 / 0%
- 3D rendering on Cinema 4D
- Sony Vegas Pro 8.1 when rendering HD videos with FX like color correction.

Those are the only two I've seen using 4 cores/8 threads at 100%.
Offline  
Old 04-03-2009, 03:11 PM   #13
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
List updated, keep em' coming
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com
Offline  
Old 04-03-2009, 03:51 PM   #14
99sitr
It had a Warranty?
Senior Member
 
99sitr's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kentucky
Age: 35
Posts: 131
iTrader: 2 / 100%
Autodesk AutoCAD R 2010

Rendering in 3D

at least it maxed out all 4 cores on the machine I was on.
__________________
CPU: Intel Core i7 920 200X19
GPU: 1X EVGA GTX 580
MEM: Mushkin 6X2GB 1600 7-8-7-20-1N
MOBO: ASUS Ramapage II Extreme
PSU: Silverstone DA850
LCD: 2X ASUS VK266H 26" HD LCD
HD1: 2X Intel X25-M 80GB
HD2: 2X WD Caviar Black 640Gb
Case: Lian Li A7010B
H2O1: Koolance Exos 2.5 (CPU-360AC, MB-ASR2E, MB-ASR2E-DRAM, 2X MVR-40)
My Build Thread: http://forums.extremeoverclocking.com/showthread.php?t=316351
Offline  
Old 04-03-2009, 05:04 PM   #15
BigBobSaget
Learning To Overclock
Senior Member
 
BigBobSaget's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Ellington, MO
Age: 27
Posts: 120
iTrader: 0 / 0%
Correct me if im wrong (probably am) doesnt Crysis use all four cores?
Offline  
Old 04-03-2009, 07:02 PM   #16
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
Crysis does use all 4 cores but it does not max out all 4 cores to 100%

Additional Comment:

Updated again
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com

Last edited by Almost Tactf; 04-03-2009 at 07:02 PM. Reason: Automerged Doublepost
Offline  
Old 04-04-2009, 09:19 AM   #17
aubsxc
National Champions!!
Senior Member
 
aubsxc's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Columbia, SC
Posts: 470
iTrader: 25 / 100%
DVDShrink is mutithreaded and uses all 4 cores on my quad.
__________________
(1) i7 3930K: Corsair H100i with twin GT-AP14: Asus X79 Pro: 64GB Crucial DDR3 1600: SLI 2x eVGA GTX-680: Crucial M4 512GB: Corsair HX1200 [gaming/workstation]
(2) i7 920(D0): Asus P6T Del V2: Prolimatech Megahalems with twin GT-AP14: 24GB Mushkin DDR3 1600: Corsair HX850 PSU: eVGA GTX260 [workstation]
(3) E8400(E0): Gigabyte ep45-ud3p: Zalman9700: 4GB GSkill DDR2 1066: Antec EA650: EVGA 8800GTS G92 [semi retired]
(4) i7 2600K: Sabertooth P67: Prolimatech SuperMega: GSkill 32GB DDR3-1866: 2x Crucial M4 256GB: Corsair HX1000: MSI GTX580 [workstation/gaming]
(5) Xeon E3 1230: Supermicro X9SCL+-F : 16GB Samsung DDR3 1333 ECC: 16x 2TB Samsung, Hitachi, WD HDD: Antec EA-750 PSU [FreeNAS ZFS Server]
Offline  
Old 04-04-2009, 09:22 AM   #18
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
Quote:
Originally Posted by aubsxc View Post
DVDShrink is mutithreaded and uses all 4 cores on my quad.
To 100%?
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com
Offline  
Old 04-04-2009, 06:45 PM   #19
aubsxc
National Champions!!
Senior Member
 
aubsxc's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Columbia, SC
Posts: 470
iTrader: 25 / 100%
Quote:
Originally Posted by Almost Tactf View Post
To 100%?
Close to 100%, but not always. I think it is limited by the bandwidth from the hard drive.
__________________
(1) i7 3930K: Corsair H100i with twin GT-AP14: Asus X79 Pro: 64GB Crucial DDR3 1600: SLI 2x eVGA GTX-680: Crucial M4 512GB: Corsair HX1200 [gaming/workstation]
(2) i7 920(D0): Asus P6T Del V2: Prolimatech Megahalems with twin GT-AP14: 24GB Mushkin DDR3 1600: Corsair HX850 PSU: eVGA GTX260 [workstation]
(3) E8400(E0): Gigabyte ep45-ud3p: Zalman9700: 4GB GSkill DDR2 1066: Antec EA650: EVGA 8800GTS G92 [semi retired]
(4) i7 2600K: Sabertooth P67: Prolimatech SuperMega: GSkill 32GB DDR3-1866: 2x Crucial M4 256GB: Corsair HX1000: MSI GTX580 [workstation/gaming]
(5) Xeon E3 1230: Supermicro X9SCL+-F : 16GB Samsung DDR3 1333 ECC: 16x 2TB Samsung, Hitachi, WD HDD: Antec EA-750 PSU [FreeNAS ZFS Server]
Offline  
Old 04-04-2009, 06:47 PM   #20
Almost Tactf
DT770 Pushed By PA2v2
Senior Member
 
Almost Tactf's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Unreal Engine
Age: 35
Posts: 9,597
iTrader: 20 / 100%
Added
__________________
Laptop - ASUS G55VW-DS71 | 3610 | 16GB RAM | 660M 2GB | Mushkin Chronos 120GB SSD | 750GB SG GDD | 1920X1080 | Win 7 64
Home - Intel X58 | i7 920 @ 3.4 | 12GB RAM | 260 GTX | WD 1TB Black | 55" 240HZ TV | Win 7 64
Work - Intel X58 | i7 975E @ 4.2 | 16GB RAM | GTX 680 | Intel 52 512GB SSD | 7680X1200 (4 24" IPS Displays)
Perifs - Logitech G9x | (2) Logitech G19 | Beyerdynamic DT770 250 oHm | Schiit Lyr | Gunnar Weezer | Everki Black Beacon

My Portfolio Site - www.amorton.com
Offline  
Sponsored Links:
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 03:10 PM.

Copyright 2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2016, EXTREME Overclocking