EXTREME Overclocking Forums
Home | Reviews | Forums | Downloads | RealTime Pricing Engine | Folding Stats Contact Us


Go Back   EXTREME Overclocking Forums > Intel Specific > Intel Processors

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 11-01-2010, 12:40 PM   #1
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
Pentium M overclocking help

Hi guys trying to overclock my pentium M motherboard.

cant get into bios advance changes it is kept as read only (and i dont know how to flash a bios either.)

anyone up for the challange.

Any type of help is much appreciated.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Over clock this.JPG
Views:	104
Size:	152.9 KB
ID:	153191  
Offline  
Old 11-01-2010, 01:56 PM   #2
kscott190
Overclocker
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Columbus, OH
Age: 33
Posts: 261
iTrader: 0 / 0%
BIOS is locked as with all pre-assembled PCs
Besides it's not worth it to overclock a laptop because of heat issues and the lack of the airflow
Offline  
Old 11-01-2010, 04:36 PM   #3
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
the real question here is can it be done ?
Offline  
Old 11-01-2010, 05:12 PM   #4
DarkTower87
Tension Tour 2013
Forum Newbie
 
Join Date: Sep 2010
Location: Massachusetts
Age: 28
Posts: 2,016
You could try a pin mod if its available for your CPU and mobo. Idk if it will work though. Google pin modding.
Offline  
Old 11-03-2010, 03:59 PM   #5
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
darktower, i tried that a while ago but if you check my motherboard, it just doent handle that kind of power, upgrading motherboard is a good option, but since i dont know which one to put in any suggestions for upgrading my motherboard or cpu will be really helpfull. better yet my socket is sis 661fx whats the max i can go on the cpu upgrade, i have the list but need help understanding the pentium m series.

probably a dumb question by while i was pin modding i realized they were trying to pin on a higer socket, like the pm725 with the 513 socket, since the motherboard upgrade wouldnt help me in anyway, i'm wondering if i can downgrade the cpu to a Piv and then oc it to 2 gz would this be possible on my motherboard ?

2 different stratergies but 1 advice is all i can think of....please feel free to clear my doubts.
Offline  
Old 11-04-2010, 04:52 AM   #6
RazerMamba
Overclocker
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Maryland
Age: 22
Posts: 296
iTrader: 2 / 100%
Why would you want to downgrade then overclock? It's not worth it even if you do manage to overclock. You might as well get a new computer as Pentiums are pretty old. But it's whatever floats your boat...
__________________
CPU: i7 930 batch 3004B177 (lapped) 1.35v @ 4.2GHz (Idle 22C, Load 67C)
Custom Water: EK Supreme HF Gold lapped, XSPC 120.3 Push/Pull, XSPC Premium Acrylic Res, MCP 355
Mobo: Asus P6X58D-E
Ram: Mushkin Blackline 16GB 1600 DDR3 1.65v at 1603MHz @ 9-9-9-24
GPU: XFX Radeon 5850/Modded Accelero TTP @ stock volts, 790/1300 (Idle 34C, Load 60C)
PSU: Antec TruePower 750W
Case: Mountain Mods Pinnacle 24
HDD: Seagate 7200 500GB / External HDD: Seagate FreeAgent XTreme 1TB / SSD: Corsair Force 120GB 285 Read / 275 Write
Keyboard: Razer Black Widow Ultimate / Mouse: Razer Mamba / Mouse Pad: Razer Destructor
LCD: ASUS VW266H 25.5"
OS: Windows 7 Ultimate 64 bit
Offline  
Old 11-04-2010, 09:29 AM   #7
pheonix991
Hehe
Senior Member
 
pheonix991's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Northwest, AR
Age: 26
Posts: 3,597
iTrader: 6 / 100%
Get a new computer instead of swapping cpus.

Try this and get back to us if you REALLY want to oc.
PIN MOD
__________________
RMA Count:3 Video card, 6 Mobos, 1 Cpu, 2 Psu... My luck sucks...
Resurrected 2 Video Cards, 1 XBOX 360
"I live my life a quarter mile at a time, and for 19 seconds, I'm free."
-Nagoshi
"They don't get the whole date a chick to just bang and occasionally watch crappy TV shows with and keep the bed warm because natural gas is really expensive this year."
-@dmin
"
On a more serious note, I actually love Pheonix."
-Clone of 501
"That girl hasn't been touched because I get to play with lots of others and even get paid to play with some."-ZJChaser
Offline  
Old 11-04-2010, 04:35 PM   #8
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
hey pheonix thanks for the pin mod link, no offence bro but as i said in the previos comment i've already tried the pin mod, doesnt work on my 499 mhz, needs a 533 mhz for my 725 to work on it. bro.....but whatever....taking the suggestion of buying a new onw, thats but obvious, but what should i do with this bumb thing.... it wont even go for 10$'s in the market...ah a hhah a a mightas well find a upgrade fsb and upgrade from stock, isnt that the whole idea how overclocking started, make full use of it, i can build a grid computer with this, but i doubt it would give an out put considering the fsb sucks....aha ha hah so anyother suggestions,
btw whats a good am3 motherboard that would work with both the x4 and the x6 chips ? this is of the topic.
going back to the topic @razermamba the downgrade and oc was just a hunch, i'm not sure it will work, i'm asking expert advice....i cant jump the throtle since the Moth is locked. ha ha hah a any clues on how to unlock old moth's like mine.
Offline  
Old 11-05-2010, 12:59 AM   #9
RazerMamba
Overclocker
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Maryland
Age: 22
Posts: 296
iTrader: 2 / 100%
It's not a desktop. High overclocking was never meant for laptops. Laptops heat up FAST so they aren't exactly effective at cooling. Even Desktops hit high heat which is why people water cool.

You can see that people have actually attempted to do so on a laptop, but failed in the mobility area as he had to be plugged into a wall and his battery was fried when he tried to run the system:
http://www.overclock.net/water-cooli...ed-laptop.html

I'm not saying it's not possible, as it definitely is, but it's not practical. Also, not many people still run Pentiums on their main computers and overclock them. Most people overclock old processors for the giggles, but not much more than that.
__________________
CPU: i7 930 batch 3004B177 (lapped) 1.35v @ 4.2GHz (Idle 22C, Load 67C)
Custom Water: EK Supreme HF Gold lapped, XSPC 120.3 Push/Pull, XSPC Premium Acrylic Res, MCP 355
Mobo: Asus P6X58D-E
Ram: Mushkin Blackline 16GB 1600 DDR3 1.65v at 1603MHz @ 9-9-9-24
GPU: XFX Radeon 5850/Modded Accelero TTP @ stock volts, 790/1300 (Idle 34C, Load 60C)
PSU: Antec TruePower 750W
Case: Mountain Mods Pinnacle 24
HDD: Seagate 7200 500GB / External HDD: Seagate FreeAgent XTreme 1TB / SSD: Corsair Force 120GB 285 Read / 275 Write
Keyboard: Razer Black Widow Ultimate / Mouse: Razer Mamba / Mouse Pad: Razer Destructor
LCD: ASUS VW266H 25.5"
OS: Windows 7 Ultimate 64 bit
Offline  
Old 11-05-2010, 04:11 AM   #10
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
I don't want to hit 4gz from my 1.6gz i just want to increase a little near 2 gz, nothing much.

if nothing atleast help me unlock my motherboard bios advance setting ?
Offline  
Old 11-05-2010, 12:45 PM   #11
pheonix991
Hehe
Senior Member
 
pheonix991's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Northwest, AR
Age: 26
Posts: 3,597
iTrader: 6 / 100%
Quote:
Originally Posted by hquar View Post
I don't want to hit 4gz from my 1.6gz i just want to increase a little near 2 gz, nothing much.

if nothing atleast help me unlock my motherboard bios advance setting ?
Unless you can find a hacked bios, you're SOL.
__________________
RMA Count:3 Video card, 6 Mobos, 1 Cpu, 2 Psu... My luck sucks...
Resurrected 2 Video Cards, 1 XBOX 360
"I live my life a quarter mile at a time, and for 19 seconds, I'm free."
-Nagoshi
"They don't get the whole date a chick to just bang and occasionally watch crappy TV shows with and keep the bed warm because natural gas is really expensive this year."
-@dmin
"
On a more serious note, I actually love Pheonix."
-Clone of 501
"That girl hasn't been touched because I get to play with lots of others and even get paid to play with some."-ZJChaser
Offline  
Old 11-05-2010, 01:05 PM   #12
DarkTower87
Tension Tour 2013
Forum Newbie
 
Join Date: Sep 2010
Location: Massachusetts
Age: 28
Posts: 2,016
You may be able to find a 2ghz Pentium M on Ebay for around $10. That would be your best bet.
Offline  
Old 11-06-2010, 12:08 AM   #13
RazerMamba
Overclocker
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Maryland
Age: 22
Posts: 296
iTrader: 2 / 100%
Quote:
Originally Posted by hquar View Post
I don't want to hit 4gz from my 1.6gz i just want to increase a little near 2 gz, nothing much.

if nothing atleast help me unlock my motherboard bios advance setting ?
You do know that you won't see that big of an increase if you bump a few MHz right?
__________________
CPU: i7 930 batch 3004B177 (lapped) 1.35v @ 4.2GHz (Idle 22C, Load 67C)
Custom Water: EK Supreme HF Gold lapped, XSPC 120.3 Push/Pull, XSPC Premium Acrylic Res, MCP 355
Mobo: Asus P6X58D-E
Ram: Mushkin Blackline 16GB 1600 DDR3 1.65v at 1603MHz @ 9-9-9-24
GPU: XFX Radeon 5850/Modded Accelero TTP @ stock volts, 790/1300 (Idle 34C, Load 60C)
PSU: Antec TruePower 750W
Case: Mountain Mods Pinnacle 24
HDD: Seagate 7200 500GB / External HDD: Seagate FreeAgent XTreme 1TB / SSD: Corsair Force 120GB 285 Read / 275 Write
Keyboard: Razer Black Widow Ultimate / Mouse: Razer Mamba / Mouse Pad: Razer Destructor
LCD: ASUS VW266H 25.5"
OS: Windows 7 Ultimate 64 bit
Offline  
Old 11-06-2010, 08:55 AM   #14
DarkTower87
Tension Tour 2013
Forum Newbie
 
Join Date: Sep 2010
Location: Massachusetts
Age: 28
Posts: 2,016
Yeah but from 1.6ghz - 2ghz is a good bump in performance when you consider the CPU he has. Thats a 25% increase. Pretty big difference.
Offline  
Old 11-06-2010, 12:14 PM   #15
pheonix991
Hehe
Senior Member
 
pheonix991's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Northwest, AR
Age: 26
Posts: 3,597
iTrader: 6 / 100%
That dathon scales amazingly well as far as performance goes, so, even a 200mhz difference, you'll be able to feel it.
__________________
RMA Count:3 Video card, 6 Mobos, 1 Cpu, 2 Psu... My luck sucks...
Resurrected 2 Video Cards, 1 XBOX 360
"I live my life a quarter mile at a time, and for 19 seconds, I'm free."
-Nagoshi
"They don't get the whole date a chick to just bang and occasionally watch crappy TV shows with and keep the bed warm because natural gas is really expensive this year."
-@dmin
"
On a more serious note, I actually love Pheonix."
-Clone of 501
"That girl hasn't been touched because I get to play with lots of others and even get paid to play with some."-ZJChaser
Offline  
Old 11-06-2010, 03:44 PM   #16
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
u guys do know that too much of suggestions is just confusing me more. Whats a hacked bios ? I have a phoenix first bios pro 6.0 does that mean anything to u i'll add my lap schematics tomorrow. Via link. See whats u guys can dig from it.
Offline  
Old 11-06-2010, 03:52 PM   #17
pheonix991
Hehe
Senior Member
 
pheonix991's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Northwest, AR
Age: 26
Posts: 3,597
iTrader: 6 / 100%
Nobody knows how to oc your laptop.

A hacked bios is one where someone has modded to include oc options.
__________________
RMA Count:3 Video card, 6 Mobos, 1 Cpu, 2 Psu... My luck sucks...
Resurrected 2 Video Cards, 1 XBOX 360
"I live my life a quarter mile at a time, and for 19 seconds, I'm free."
-Nagoshi
"They don't get the whole date a chick to just bang and occasionally watch crappy TV shows with and keep the bed warm because natural gas is really expensive this year."
-@dmin
"
On a more serious note, I actually love Pheonix."
-Clone of 501
"That girl hasn't been touched because I get to play with lots of others and even get paid to play with some."-ZJChaser
Offline  
Old 11-06-2010, 11:25 PM   #18
RazerMamba
Overclocker
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Maryland
Age: 22
Posts: 296
iTrader: 2 / 100%
A hacked bios is where you flash either a different bios or a self made bios onto your motherboard, replacing the old one. If the bios is flashed badly, or the bios is bad, you can brick your motherboard.
__________________
CPU: i7 930 batch 3004B177 (lapped) 1.35v @ 4.2GHz (Idle 22C, Load 67C)
Custom Water: EK Supreme HF Gold lapped, XSPC 120.3 Push/Pull, XSPC Premium Acrylic Res, MCP 355
Mobo: Asus P6X58D-E
Ram: Mushkin Blackline 16GB 1600 DDR3 1.65v at 1603MHz @ 9-9-9-24
GPU: XFX Radeon 5850/Modded Accelero TTP @ stock volts, 790/1300 (Idle 34C, Load 60C)
PSU: Antec TruePower 750W
Case: Mountain Mods Pinnacle 24
HDD: Seagate 7200 500GB / External HDD: Seagate FreeAgent XTreme 1TB / SSD: Corsair Force 120GB 285 Read / 275 Write
Keyboard: Razer Black Widow Ultimate / Mouse: Razer Mamba / Mouse Pad: Razer Destructor
LCD: ASUS VW266H 25.5"
OS: Windows 7 Ultimate 64 bit
Offline  
Old 11-06-2010, 11:47 PM   #19
OptyTrooper
Banned!
Banned
Don't ask why unless you want to join them.
Try SetFSB (the version linked is freeware) or ClockGen.

Select different PLL's until you find one that hopefully works and proceed to overclock.

Better yet give up and buy parts to build your own rig if you want too overclock.
Offline  
Old 11-07-2010, 02:15 AM   #20
hquar
Running System Stock
Forum Newbie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 14
@optyTrooper : whats pll's ?
@razermamba : Is there a HOW TO on a self made bios ?
@PHEONIX991 : YOUR NOT HELPING FIND ANOTHER POST TO DISCOURAGE PEOPLE

LINK FOR MY CHEMATICS
http://notebookschematic.com/wp-cont...0/09/M360s.png

BIOS DATA
THIS IS ALL I COULD RIG OUT OF MY BIOS DATA.

Phoenix cME FirstBIOS Notebook Pro
Copyright 1985-2003 Phoenix Technologies Ltd.
All Rights Reserved
Build Time: 12/17/04 17:30:43
SiS661MX A1(FirstBIOS)
M3 Series-R1.00.D8C
KBC Ver:1.00.D1
CPU = Intel(R) Celeron(R) M processor 1.40GHz
639K System RAM Passed
989M Extended RAM Passed
1024K Cache SRAM Passed
System BIOS shadowed
Fixed Disk 0: TOSHIBA MK3018GAP
ATAPI CD-ROM: QSI DVD-ROM SDR-083
Mouse intialized

WHAT ROM FILE SHOULD I BE SEARCHING FOR ?
Offline  
Sponsored Links:
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:55 AM.

Copyright 2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Powered by vBulletin
Copyright 2000 - 2016, EXTREME Overclocking